Meest dier- en milieuv­rien­delij­ke kippenboerderij ter wereld

Nabij Venray werd in september Kipster geopend: de meest dier- en milieuvriendelijke kippenboerderij ter wereld. Op het dak van de boerderij liggen maar liefst 1.097 zonnepanelen die ervoor zorgen dat de stal meer energie opwekt dan deze zelf nodig heeft. Electro Gommans uit Oirlo installeerde niet alleen de zonnepanelen, maar was al vanaf de brainstormfase bij het project betrokken. We spraken met directeur Jan Gommans over het installatiewerk van dit bijzondere initiatief.

Complete duurzame installatie

Jan: “We hebben overal LED-verlichting gebruikt en we verzorgden de afzuig- en luchtinblaasinstallaties. Ook alle aandrijvingen voor de eierverzameling, de uitmesting en de voederinstallaties zijn door ons geïnstalleerd. Daarnaast hebben we de schakelpanelen gemonteerd, aangesloten en afgeregeld.”

Jan Gommans

2018

Per 1 juli 2018 moeten nieuwbouwwoningen aardgasvrij zijn. Het gaat om alle nieuwbouwwoningen die op of na 1 juli 2018 worden ingediend voor een omgevingsvergunning.

2020

Vanaf 2020 mogen volgens Europese regelgeving alleen nog maar ‘near zero energy buildings’ gebouwd worden (Bijna Energie Neutraal Gebouw – BENG). Ook moet rekening worden gehouden met de milieubelasting van toegepaste materialen.

2022

90% van alle tankstations langs trans-Europese netwerkwegen moeten in 2022 uitgerust zijn met laadstations voor elektrische voertuigen (Europees Parlement).

2023

Kantoren die in 2023 niet voldoen aan energielabel C mogen niet meer worden gebruikt. De hoeveelheid duurzame energie in Nederland is in 2023: 16% (Energieakkoord).

2030

Alle gebouwen moeten voorzien zijn van het energielabel A.

2050

Alle gebouwen in Nederland zijn energieneutraal en Nederland moet volledig circulair draaien. De Rijksoverheid wil in 2050 geen uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2.

 

Grondige voorbereiding

Jan Gommans vertelt hoe zijn bedrijf al vroeg aan tafel kwam: “Ongeveer twee jaar geleden benaderde Styn Claessens, één van de initiatiefnemers van Kipster, ons om mee te brainstormen over het opzetten van een dier- en milieuvriendelijke kippenboerderij. Vanaf het moment dat het idee is ontstaan tot en met de realisatie hebben we voortdurend aan tafel gezeten met de opdrachtgever en dat is best bijzonder”. In de voorbereidingsfase is goed uitgezocht wat diervriendelijk en energieneutraal is en ook hoe ze zoveel mogelijk fijnstof beperking kunnen realiseren. Geavanceerde machines zorgen ervoor dat de lucht die de stal uitkomt gezuiverd is. Electro Gommans realiseerde uiteindelijk de complete elektrische installatie van Kipster.

Dak vol zonnepanelen

Voor de installatie van de 1.097 zonnepanelen riep Electro Gommans de hulp in van Rexel. “Dit was voor ons het grootste project wat zonnepanelen betreft, echt een uitdaging. Er lag een eis op tafel dat we een dak moesten creëren waarvan in principe niet opviel dat er zonnepanelen op lagen. Van de nok tot onder en van links naar rechts, met maar een paar centimeter over, ligt het dak vol. Met daartussen licht doorlatende platen, zodat er toch voldoende daglicht binnenkomt. Samen met Rexel hebben we de tekeningen gemaakt. Daarna zijn deze op locatie uitgemeten om te kijken of de afmetingen van de stal ook tot op de centimeter nauwkeurig klopten.

Monitoring opbrengst zonnepanelen

Met optimizers wordt de opbrengst van de zonnepanelen gemeten. Kipster kan zo ‘real time’ zien wat er aan energie wordt gewonnen. Ook fouten in de installatie worden hiermee snel ontdekt. Jan: “We ontdekten na de installatie dat twee panelen niet goed functioneerden. Er bleek een connector los te zitten. We konden deze snel vervangen en toen werkten de panelen weer. Voor ons een goede test om te kijken of we calamiteiten snel konden verhelpen.”

Korte lijnen, krachtige samenwerking

De samenwerking tussen Rexel en Gommans Electro bestaat al bijna 40 jaar. De korte communicatielijnen en logistieke voordelen die deze samenwerking biedt, zijn voor Jan belangrijk. “Vanaf de bouwplaats kunnen we de Rexel vestiging in Venlo altijd bellen. Op kantoor zien we direct wat Rexel op voorraad heeft liggen en we weten precies wat we kunnen verwachten als we iets bestellen. Dat zijn hele belangrijke dingen om te weten.”

Het resultaat van de samenwerking tussen de betrokken partijen bij Kipster mag er zijn. De boerderij levert volgens de eerste berekeningen op jaarbasis zo’n 20% energie op die teruggegeven kan worden aan de leverancier (Enexis). Daarnaast heeft het project de interesse gewekt van nieuwe partijen die ook op een vergelijkbare manier zonnepanelen willen inzetten.

Diervriendelijk en energieneutraal

In de voorbereidingsfase is goed uitgezocht wat diervriendelijk en energieneutraal is en hoe er zoveel mogelijk fijnstof beperkt kan worden.

Jan Gommans

Vraag vrijblijvend meer informatie aan via onderstaand formulier

Raimond Looye | Business Development Manager